top of page

Veelgestelde vragen

Als ik met Frievar samenwerk, hoe lang duurt de overeenkomst dan?

De overeenkomst is voor onbepaalde tijd, maar als je de samenwerking wilt beëindigen geldt een opzegtermijn van 4 maanden.

Ik heb geen BLK-certificaat. Kan ik toch bij Frievar aansluiten?

Frievar richt zich op de binnenlandse markt en hanteert het Beter Leven Keurmerk als basis voor alle dieren in de keten. Samen met Best Star Meat worden afnemers gezocht. Je moet dus voldoen aan de BLK-voorwaarden of hier binnenkort aan kunnen voldoen. Als er nog geen BLK-certificering is, kun je wel starten in de Frievar-keten en werken aan gezondheid en rendement. In overleg regelen we dan tijdelijke afzet voor de varkens of biggen.

 

Is deelname aan het Frievar-concept mogelijk met een stal in het buitenland?

Nee, dat is niet mogelijk.

 

Kan ik gelten blijven afnemen bij mijn eigen fokker?

Nee, dat is niet mogelijk. Het Frievar-concept is gebaseerd op genetica uit het Gaasterland. De dieren moeten afkomstig zijn van de Hemelumer Hoeve, waar de eigen Friverdi zeug wordt gefokt met specifieke eigenschappen voor de keten bijvoorbeeld vleeskwaliteit (intramusculair vet en rugspier) maar ook moedereigenschappen en sociaal gedrag.

 

Als ik als vermeerderaar deelneem, zorgt Frievar dan voor de afzet van mijn huidige biggen?

Als de huidige handelaar de biggen niet meer wil afnemen, regelt Frievar de afzet van de huidige biggen.

 

Kan ik mijn eigen voerleverancier behouden binnen Frievar?

Frievar werkt samen met een beperkt aantal voerleveranciers binnen de keten. In overleg met Frievar hebben zij verschillende voerpakketten samengesteld die voldoen aan de Frievar-voorwaarden. Je moet een van deze leveranciers kiezen.

 

Kan ik mijn eigen dierenarts behouden binnen Frievar?

Frievar werkt samen met De Varkenspraktijk als dierenarts, die als kwaliteitsmanager van de keten verantwoordelijk is voor gezondheid en welzijn. Je kunt in principe je eigen dierenarts behouden, maar De Varkenspraktijk zal ook meekijken en periodiek bezoeken afleggen. Het is aan te raden over te stappen naar De Varkenspraktijk om optimaal te profiteren van de voordelen die de Frievar-keten biedt.

Staat jouw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op

bottom of page