top of page
Banner-Gaasterlander_Omgeving_edited.png

Frievar BV

Postadres: de Soal 4, 8584VS Hemelum

Friesland

Telnr. kantoor: 0514-581991

E-mail: info@frievar.com

Copyright (c) 2021-Frievar

Historie

Midden jaren 80 van de vorige eeuw beginnen Mark van Sambeek en John Lorist, elk met hun partner en ieder voor zich, een varkensbedrijf in Friesland. Beide bedrijven maken een forse ontwikkeling door. Over en weer zijn er al wat contacten. 

Samenwerking tussen twee boeren

In 2002 ontstaat het idee dat samenwerking op een aantal terreinen interessant kan zijn.

Dit idee wordt verder uitgewerkt en leidt tot de eerste stap: een gezamenlijke afspraak met de dierenarts. De volgende stap is het maken van afspraken over de verkoop van slachtvarkens. Niet lang daarna volgt het voer... 

Winst behalen

Nog steeds zijn de bedrijven zelfstandig en is er geen formele samenwerking. Langzaamaan groeit het besef dat het voordeel niet alleen uit

‘direct financieel voordeel’ bestaat. Het wordt Mark en John steeds duidelijker dat ze elkaar kunnen versterken op het gebied van management en ondernemerschap. En ook dat er veel winst valt te behalen door het efficiënt organiseren van het boerenstuk in de keten.

Om dit goed te kunnen realiseren, wordt in 2005 Frievar BV. opgericht. 

Goed voor elkaar

De ultieme doelstelling is het verkrijgen van een sterke positie op de varkensmarkt waarbij het delen van voordelen voor varkenshouders voorop staat. ‘Goed voor elkaar’ is het motto. Van daaruit wordt een franchiseformule ontwikkeld waarbinnen varkens worden gehouden en verwaard, met oog voor mens, dier en omgeving. 

 
De focus ligt op gezondheid, kwaliteit en dierenwelzijn en samen werken aan eerlijk vlees met een ouderwets goede smaak. Zo’n tien jaar na de eerste gesprekken over een mogelijke samenwerking sluit de eerste Frievar-deelnemer zich aan. 

bottom of page