top of page
banner-hero_gaasterlander_edited_edited.png
Varkenshouders die samenwerken aan een (h)eerlijk stukje vlees.

Door op een geborgde, gezonde, bewuste en duurzame manier varkens te houden met oog voor dier en omgeving.
Je proeft de oorsprong

Gaasterlander Kruidenvarken

De natuurlijke oorsprong van het merk Gaasterlander Kruidenvarken ligt in het Gaasterland, een gebied dat zich onderscheidt van het overige Friese weidenlandschap door de “gaasten”, verhogingen in het landschap ontstaan in de ijstijd. Rond 1900 zijn deze “gaasten” door Rijkswaterstaat aangeplant met bomen.

Het vlees van het Gaasterlander Kruidenvarken is onderscheidend in smaak en kwaliteit. Dit wordt gegarandeerd door het eigen fokprogramma, een uitgekiend voerpakket, een dagelijkse kruidenmix en een volledig gesloten keten. Er wordt gewerkt onder de criteria van het 1* Beter Leven Keurmerk. Het eigen en unieke fokprogramma van de varkensboerderij in Hemelum in het Friese Gaasterland heeft geresulteerd in het eigen Gaasterlander Kruidenvarken. Bij Gaasterlander houdt men op een geborgde, gezonde, bewuste en duurzame manier varkens met oog voor dier, boer en omgeving.

Wat maakt het Gaasterlander Kruidenvarken zo uniek:

  • De oorsprong van het Gaasterlander Kruidenvarken is uniek. Dit uniforme varken zorgt voor constante vleeskwaliteit

  • De kruidenmix versterkt de band tussen het varken en de boer, hierdoor ervaart het varken minder stress

  • De broertjes en zusjes blijven zo lang mogelijk bij elkaar gedurende hun hele leven

  • Frievar maakt gebruik van DNA traceerbaarheid voor de borging van de kwaliteit, als enige in Nederland

  • Gaasterlander varkens zijn sociale varkens en passen zich gemakkelijk aan hun omgeving aan

Gaasterlander is het eerste Nederlandse samenwerkingsverband dat zorg draagt voor de kwaliteit van het varken en haar partners door beheersing van de gehele Gaasterlander keten. Dit zorgt voor een uitstekende kwaliteit vlees met een authentieke smaak.

Kwaliteit kan niet anoniem blijven en zal benoemd moeten worden om zich te kunnen onderscheiden en als zodanig erkend te worden. Hieraan wordt het bestaansrecht van Gaasterlander ontleend. Gaasterlander werkt bijvoorbeeld met eigen dierenartsen en zorgt voor brandschoon en verwarmd vervoer, twee aspecten die onderscheidend zijn in de branche. (zie vervoer) 

Een varkenshouder sluit zich aan bij Gaasterlander
De boer werkt volgens strenge richtlijnen en wordt ondersteund door een team van deskundigen, zodat hij het beste kan doen wat hij als geen ander kan: “het goed zorgen voor zijn varkens”.

De boer geeft iedere dag een speciale geurige kruidenmix, waardoor de varkens vriendjes worden met de boer, de varkens zijn hier gek op!

De belangrijkste pijlers voor de kwaliteit van het vlees zijn de verzorging, voeding, gezondheid en het welzijn van de dieren en de dagelijkse kruidenmix die de varkens krijgen.

Door de kruidenmix associeert het varken de boer met iets positiefs = minder stress = gezonder varken = nihil antibiotica gebruik!

Een Gaasterlander boer legt uit: “ Vroeger liep ik met een antibioticaspuit door de stal, nu met een emmer kruidenmix."
 

Beter Leven Keurmerk

Gaasterlander varkensvlees beschikt over het 1* Beter Leven Keurmerk.  Dit betekent dat de hele keten voorzien is van dit Beter Leven Keurmerk met 1*. Dit zijn de varkenshouders, het slachthuis, de uitsnijderij en de vers – en vleesgroothandel.

Alle bedrijven uit de keten worden met regelmaat gecontroleerd door een externe instantie. Het Beter Leven Keurmerk is voor de consument een extra borging dat de varkens meer ruimte en afleidingsmaterialen hebben, zo kunnen de varkens hun natuurlijk gedrag beter uitoefenen dan op een reguliere boerderij.

Op het slachthuis, de uitsnijderij en bij de groothandel zijn de processen zo ingericht dat ons Beter Leven vlees traceerbaar door het proces loopt. Voor de consument een waarborg dat hij zeker weet wat hij eet.

Alles binnen Gaasterlander is er op gericht om stress tot een minimum te beperken. Dit proef je direct terug in de Gaasterlander producten.

Om de kwaliteit van het Gaasterlander Kruidenvarken te waarborgen werkt Gaasterlander nauw samen met alle partners in de keten. Gaasterlander werkt met eigen boeren, dierenartsen en voerleveranciers volgens strenge voorwaarden. Gaasterlander staat daarmee niet alleen voor verantwoord, maar bovenal voor heerlijk, mals en smakelijk varkensvlees.

beterleven1ster.jpg

Verkrijgbaarheid

Het Gaasterlander Kruidenvarken is uitsluitend verkrijgbaar via de ambachtelijke slagerij, delicatessezaken of bij de betere restaurants in Nederland en België. De fijnmazige vers distributie van het vlees en de vleeswaren wordt verzorgd door Foodimpuls voor het slagerijkanaal en delicatessenzaken. Hanos verzorgt de distributie voor de horeca.

Meer weten? kijk dan op www.gaasterlander.nl

Filmpje in woord en beeld Gaasterlander Kruidenvarken (Hanos)

bottom of page