top of page
banner-Gaasterlander_Omgeving_okt2018-1.png
Foto van schrijverFrievar

Blij met Frievar: “Goed rendement, makkelijk werken en een prachtproduct."

Varkenshouder Willigenburg deelt zijn ervaringen met Frievar


Hoe gaat u de toekomst in? Nu de prijzen onder druk staan is het wellicht een goed moment om keuzes te heroverwegen. Blijft u gangbaar produceren of kiest u voor een concept? Een varkenshouder die bewust gekozen heeft voor een concept is Nico Willigenburg uit Woudenberg. Sinds 2014 is Nico aangesloten bij Frievar. Hij vertelt waarom hij zo tevreden is met deze keuze. Nico: “Gezondheid, duurzaamheid en rendement vind ik belangrijk. Frievar staat daarvoor. Bovendien lever je een prachtig, smakelijk product af mét een goed verhaal. Overstappen is eenvoudig en naast een goed saldo levert het veel werkplezier op.”


Frievar ontzorgt Bij Frievar is alles voor de varkenshouder geregeld, van fokkerij tot slacht en dat met een goed rendement. Er is veel vraag naar het varkensvlees dat volgens dit concept geproduceerd wordt. Het vlees is smakelijk en heeft 1 ster van het Beter Leven Keurmerk. Het loopt zo goed dat Frievar dringend op zoek is naar nieuwe deelnemers. Het gaat om zeugen-, vleesvarkens- en gesloten bedrijven.

Keuze voor Frievar Nico runt het bedrijf in maatschap met zijn vrouw Gerina. Naast de 2.000 vleesvarkens hebben ze 90 melkkoeien en 70 stuks jongvee. Tot 2014 had hij de vleesvarkens op voergeld. Toen dat ophield gingen Nico en Gerina zich beraden op de toekomst. Nico: “We wilden graag verder met varkens. We hoorden goede verhalen over Frievar en er was ruimte voor nieuwe deelnemers. Nadat we alles hadden doorgerekend zijn we ervoor gegaan.”

Korte lijnen Nico vervolgt: “Vooral de aandacht voor gezondheid en het omlaag brengen van medicijngebruik spreken ons aan. Ook de transparante samenwerking binnen de hele keten vinden we belangrijk. Als afmester weet je precies wat er bij de fokker speelt en de dierenarts leest het bezoekverslag van de voerspecialist en andersom. Bovendien komt dezelfde dierenarts bij de fokker als bij de afmester. Als er dan ergens ook maar iets niet helemaal goed gaat dan weet je dat gelijk. Dit zorgt voor een fijne samenwerking en misverstanden worden zo voorkomen.”

Geen medicijnen Een goede diergezondheid is een van de doelstellingen van Frievar. Dat ze dit waarmaken heeft Nico gemerkt: “De eerste drie jaar hadden we dezelfde fokker met dezelfde dierenarts. In die drie jaar hebben we geen medicijnen nodig gehad voor koppelbehandeling. Ook daarna is het medicijngebruik zeer laag gebleven.“

Sturen op diergezondheid Er wordt op verschillende manieren gestuurd op diergezondheid. Zo is in de hele keten een goede hygiëne belangrijk. Daarnaast wordt stress zoveel mogelijk voorkomen, dit is beter voor het welzijn van het varken én voor de vleeskwaliteit. Nico: “Om stress te verminderen wordt er bijvoorbeeld gewerkt met toombeleid. Broers en zussen worden zoveel mogelijk bij elkaar gehouden. Ook de transporteisen zijn hoog: het moet schoon zijn en de temperatuur moet comfortabel zijn. Bij de slachter krijgen de varkens voldoende rust-uren.”

Kruiden voor gezonde varkens en smakelijk vlees

Ook met het voer wordt er op gezondheid gestuurd. Kenmerkend voor Frievar zijn de kruiden die gemengd met luzerne aan de varkens gevoerd worden. De kruiden, onder andere knoflook, tijm, eikenbast en kastanje, bevorderen de gezondheid en het vlees wordt er smakelijker door. Ook stimuleren de kruiden het natuurlijke snuffelgedrag van de varkens. Nico: “Ze zijn er woest op. Iedere dag strooi ik een handje in de hokken. De varkens komen gelijk overeind. Dat is mooi om te zien en zo kan ik ze gelijk makkelijk controleren.”


Makkelijke overstap naar Frievar

“We hebben er niet veel voor hoeven aanpassen”, vertelt Nico. “De waterkwaliteit hebben we wat meer moeten testen en de hokken moeten nog wat meer schoongemaakt en ontsmet worden dan voor gangbaar. Er zijn geen bijzondere huisvestingseisen. Wel moeten de varkens dagelijks de kruiden-luzernemix krijgen. Maar ook dat gaat makkelijk, vanuit een zak strooi je het zo in de hokken. Het voer moet van een voerleverancier komen die ook bij Frievar is aangesloten. In ons geval is dat AgruniekRijnvallei (AR), maar hiervan voerden we ook al voordat we voor Frievar hadden gekozen.”

Eisen slachter Frievar heeft kwaliteit hoog in het vaandel staan. Bij de slachter worden de varkens dan ook nauwgezet gecontroleerd. De spierspekverhouding, het vleespercentage en het gewicht moeten juist zijn. Wanneer de varkens goedgekeurd zijn wordt het vlees verkocht onder de merken Friberne en Gaasterlander Kruidenvarken. De varkenshouder krijgt hiervoor een toeslag.


Artikel Pigbusiness: AgruniekRijnvallei 19-05-2020

274 weergaven

Comments


bottom of page