top of page
banner-Gaasterlander_Omgeving_okt2018-1.png
  • Foto van schrijverFrievar

Familie Ten Kate winnaar Sterkste Erf-verkiezing

Artikel Pigbusiness.nl 20-09-223

Familie Ten Kate mag zich Het Sterkste Erf 2023 noemen. Juryvoorzitter Amber Laan overhandigt de prijs.


De familie Ten Kate is vanavond uitgeroepen tot winnaar van de Sterkste Erf verkiezing. Zij runnen in het Drentse Veeningen een gemengd bedrijf met melkkoeien, varkens en akkerbouw. Een gedeelte van de varkensstal is ingericht als zichtstal.


De familie Ten Kate blinkt uit in samenwerken en dat is in alle facetten van de bedrijfsvoering terug te zien, aldus de jury. En wat dit erf extra sterk maakt is de binding met de omgeving, met het dorp. De familie Ten Kate levert vlees aan de plaatselijke slager en durft inwoners een stem te geven in de bedrijfsvoering. Hoezeer dit gewaardeerd wordt blijkt wel uit het feit dat je in de lokale snackbar een hamburger ‘Henkjan’ kan bestellen, een initiatief van de snackbareigenaar, niet van de ondernemer.

„We zijn er emotioneel van", zeggen Henkjan en Brenda allebei als ze tijdens de uitreiking in Enspijk om een reactie wordt gevraagd. „Dit is een bekroning van al het harde werk dat we hebben verzet. Zeker nu er van alles gaande is op ons bedrijf, is dit een mooie opsteker."

Daarmee doelen de winnaars op de monomestvergister, waarmee ze groen gas uit mest willen gaan winnen voor het naastgelegen dorp. Het is juist een van de punten die door de jury als positief wordt beoordeeld. „Dat realiseren is een stap vooruit en vervolgens weer twee stappen achteruit. Daar ligt momenteel onze grootste prioriteit", zegt Henkjan.

Ze worden door de jury geroemd door de samenwerking die ze constant zoeken. Bijvoorbeeld door een zichtstal op de varkenshouderij die meer dan duizend bezoekers per jaar trekt. „Dat samenwerken kost geen energie, maar levert veel energie op", zegt Brenda. „Het gaat al jaren zo binnen het bedrijf, we zijn het gewend."


Tekst: Hermien van der AA en Guus Daamen

Beeld: Ellen Meinens

119 weergaven

ความคิดเห็น


bottom of page