top of page
banner-Gaasterlander_Omgeving_okt2018-1.png
  • Foto van schrijverFrievar

Frievar begeleidt boeren bij depop-repop


HEMELUM - Door boeren te begeleiden bij depop-repop brengt Frievar, dé franchiseorganisatie voor varkenshouders in Nederland, de aangesloten bedrijven op een hoger gezondheidsniveau. Daarbij geeft ze de garantie af van biggenafname tegen meerprijs en lagere voerkosten.


Alles binnen de gesloten Frievar-keten is gericht op de gezondheid en het welzijn van het varken.


Depop-repop is de meest effectieve – en enige – manier voor varkenshouders om de stal te ontdoen van ziektes als APP, PRRS en brachyspira hyodysenteriae (vibrio). Echter heeft het leegdraaien van de stal grote impact op de bedrijfsvoering. Omdat het om veel kennis en investering vraagt, hikken veel varkenshouders hier tegenaan.


Frievar geeft haar boeren garanties

Daarom helpt Frievar haar boeren door de herbevolking strak te plannen met jonge opfokzeugen of drachtige dieren. Door te werken met vaste koppelingen zorgt Frievar voor een goede aansluiting van de zeugenhouders naar de vleesvarkenshouders. Verder garandeert Frievar een biggenafname tegen meerprijs, en lagere voerkosten als gevolg van een hogere gezondheidsstatus. Waar vaak wordt gedacht dat depop-repop alleen interessant is in perioden met lage prijzen, is het binnen Frievar juist ook interessant bij hoge prijzen.


Focus op gezondheid en welzijn van het varken met SPF-zeugen als basis

Bij Frievar is een gezonde big de basis. Alles binnen de gesloten keten is gericht op de gezondheid en het welzijn van het varken. Vanuit het eigen fokprogramma levert de Hemelumer Hoeve SPF zeugen aan de aangesloten deelnemers van het Frievar-concept. Het voer wordt speciaal voor Frievar geproduceerd. Het raamwerk hiervoor wordt door een eigen kennisteam opgesteld en is gericht op een optimale productie van gezonde varkens. Verder vinden alle diertransporten binnen Frievar plaats met geconditioneerd transport. Voordat de dieren opgehaald worden, is de vrachtauto grondig schoongemaakt door middel van verhitting, waardoor bacteriën en virussen worden gedood.


Hoge gezondheidsstatus op Frievar-bedrijven mét lagere gezondheidskosten

“Ik ben ervan overtuigd dat binnen Frievar een circo enting na depop-repop voldoende is. Hiermee zijn de gezondheidskosten op de zeugenbedrijven flink te reduceren.”,

aldus Rick Janssen van De Varkenspraktijk. De Varkenspraktijk is een van de partners van Frievar. Net als de andere Frievar-adviseurs werken Janssen en zijn collega’s nauw samen met de boeren om de gezondheidsstatus op hun bedrijf te verhogen. Hierdoor is het mogelijk om varkens groot te brengen met zo min mogelijk medicijnen en vaccins. Met een flinke reductie in de gezondheidskosten als gevolg.


Maar wat voor het Frievar-team minstens zo belangrijk is: werken met gezonde dieren verhoogt het werkplezier voor iedereen binnen de keten. Het welzijn van de dieren is hoger en het zorgt voor minder slachtafwijkingen. En dat noemen we bij Frievar “goed voor elkaar”.183 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page