top of page
banner-Gaasterlander_Omgeving_okt2018-1.png
  • Foto van schrijverFrievar

Frievardeelnemer Driessen: “Ik voel mij nog volledig ondernemer.”


Wie de ontwikkelingen binnen de varkenshouderij volgt, kan er niet omheen. Het aansluiten bij een concept lijkt dé manier om in de toekomst overeind te blijven. De familie Driessen plaatst dat beeld graag in het juiste perspectief. “Aansluiten bij een keten moet bij jou én bij je bedrijf passen. En andersom geldt dat net zo. De keuze voor een concept maak je zelf en mag niet gestuurd worden door banken bijvoorbeeld.”

Bewuste keuze voor de langere termijn In het Brabantse Someren houden Henny, Henriëtte en zoon Jeroen 500 zeugen onder het Beter Leven concept. Zes jaar geleden sloten zij zich als deelnemer aan bij Frievar. Henriëtte staat stil bij het maken van de keuze destijds. “Als vermeerderaar kun je niet denken ‘laten we dit eens voor een tijdje proberen’. Daar is je bedrijf niet bij gebaat, maar de andere deelnemers binnen het concept ook niet.” Frievar lanceerde in 2016 de eigen zeugenlijn FriVerdi. “Er ging een tijd overheen voordat we de juiste opfokmethode onder de knie hadden. Dat brengt uitdagingen met zich mee. Het mooie van samenwerken in de Frievarketen vind ik dat we met elkaar zo’n puzzel oplossen.”

Profijt van schaalvoordelen en efficiency Henny voelt zich nog volledig ondernemer. “Ik kan mij eigenlijk niet meer voorstellen dat ik het anders zou willen. Ondanks dat je als bedrijf gewoon de marktrisico’s loopt, zorgt de samenwerking ervoor dat je kunt profiteren van schaalvoordelen en efficiency. Bij Frievar bouw je een relatie op met je vaste vleesvarkenshouder(s). Er is een goede, open communicatie, bezoekverslagen worden gedeeld en alles is transparant.”

“Neem de tijd om te onderzoeken welke keten bij je past. Laat je goed voorlichten en ga vooral bedrijven bezoeken. We hopen binnenkort nieuwe collega-vermeerderaars binnen Frievar te mogen ontmoeten!” Familie Driessen


Protocollen in ieders belang Bij bedrijfsopvolger Jeroen botst in zijn gedrevenheid weleens tegen de kaders van de keten. “Ik zou soms iets anders willen proberen dan hoe Frievar het voorschrijft, omdat ik denk dat we dan in de toekomst op punten beter kunnen presteren.” De verschillen van inzicht zorgen van tijd tot tijd voor een boeiende discussie aan de keukentafel. Voor Henriëtte is werken volgens protocollen een meerwaarde voor de keten. “Frievar zit hier strak in en is open over de koers die gevaren wordt. Dat is te prijzen. Dat er niet snel van het plan afgeweken wordt, is in ieders belang.” Henny benadrukt dat je als aangesloten bedrijf zeker je suggesties kwijt kunt: “De lijnen zijn kort, dat is heel plezierig.”


Familie Driessen voert de FriVerdizeug een specifieke kruidenmelange die een bijdrage levert aan het welzijn en de gezondheid van het varken én de band tussen boer en varken versterkt. Beeld: Frievar

De keten als totaalpakket Zijn ouders knikken instemmend wanneer Jeroen ‘de keten als totaalpakket’ vergelijkt met een telefoonabonnement. “Je weet vooraf precies met wie je een relatie aangaat en waar je voor kiest; de collectieve inkoopvoordelen, de biggenprijs en de ketenpartners op het gebied van voer, welzijn, genetica en afzet. Ik denk dat dat goed bij mijn generatie varkenshouders en toekomstige familiebedrijven past. Je wordt onderdeel van een samenwerkingsverband, wat voor- en nadelen heeft. Er zal meer overleg zijn dan je gewend bent.” Henny ziet als pluspunten de ontzorging en het niet zelf te hoeven onderhandelen over de biggenprijzen: “Het is aan Frievar om het varken zo goed mogelijk te verwaarden. Daarbij helpt het dat Frievar haar eigen afzetkanalen heeft gecreëerd op de binnenlandse markt en haar eigen vleesmerken Friberne en Gaasterlander Kruidenvarken heeft.”

Welke keten? Vanwege de toenemende vraag heeft Frievar ruimte voor vermeerderaars. De familie Driessen heeft een advies voor varkenshouders die overwegen om zich aan te sluiten bij een concept: “Neem de tijd om te onderzoeken welke keten bij je past. Laat je goed voorlichten en ga vooral bedrijven bezoeken. We hopen binnenkort nieuwe collega-vermeerderaars binnen Frievar te mogen ontmoeten!”

Voordelen voor de Frievardeelnemer Frievar onderscheidt zich van andere concepten omdat het een franchiseformule is. De afspraken die met de ketenpartners gemaakt worden, bijvoorbeeld over de inkoop van voer, gelden voor alle aangesloten bedrijven. Kijk voor meer voordelen voor de Frievardeelnemer op https://www.frievar.com/voordelen-voor-de-frievardeelnemer

Eelco van de Hoef Innovatie en productmanager varkensvoeders 06-50235373 e.vandehoef@argroep.nl


Tekst: Ilse Vessies-Meij, Frievar


280 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page