top of page
banner-Gaasterlander_Omgeving_okt2018-1.png
  • Foto van schrijverFrievar

Gelten gedijen goed in groepshuisvesting

Datum: 03-08-2011

Overgenomen uit www.varkensnet.nl


Onderzoek “Gelten die goed gedijen in groepshuisvesting”


Ingediend door Anita Hoofs op 27 Juli, 2011 - 08:55.


Op VIC Sterksel is het project “Gelten die goed gedijen in groepshuisvesting gestart” gestart. Groepshuisvesting van zeugen vanaf vier dagen na inseminatie tot inleg in het kraamhok is vanaf 2013 verplicht. In 2009 is een onderzoek afgesloten naar de succesfactoren voor groepshuisvesting van zeugen tijdens de vroege dracht. Een goede geltenopfok bleek één van de succesfactoren. Ook werd geconcludeerd dat voor groepshuisvesting aanvullende eisen moeten worden gesteld aan de opfok van gelten in vergelijking tot leven in individuele huisvesting.


De eisen voor de geltenopfok hebben vooral betrekking op het aanleren van sociale vaardigheden van de dieren, ontwikkeling van het beenwerken en gewenning aan de drachtstal inclusief het voersysteem. Hierover is echter weinig bekend en daarom is VIC Sterksel het project “Gelten die goed gedijen in groepshuisvesting” gestart. Onderzocht wordt wat het effect is van extra leefruimte vanaf een leeftijd van 14 dagen na geboorte tot eerste inseminatie, het aanleren van sociale vaardigheden en extra kauw- en sjouwmateriaal op agonistisch gedrag (vluchten, dreigen en vechten), huidbeschadigingen, beenwerk, conditie en reproductieresultaten. Er worden drie opfokmethoden met elkaar vergeleken.


Bij alle opfokmethoden krijgt de helft van de dieren extra kauw- en sjouwmateriaal vanaf 10 dagen na geboorte. Voordat de dieren naar de dekstal verplaatst worden, vindt adaptatie aan de drachtstal plaats. De opfokgelten worden hier gemengd met een paar oudere zeugen.


De opfokgeltjes worden geboren op de Hemeler Hoeve, het bedrijf van John Lorist, en bij spenen naar VIC Sterksel getransporteerd. De eerste opfokgeltjes zijn 22 maart 2011 gearriveerd op VIC Sterksel. Het onderzoek loopt ongeveer 2½ jaar. In de tweede helft van 2013 worden de resultaten gepubliceerd. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen UR in opdracht van het Productschap Vee en Vlees en het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

30 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

HANOS: Leverancier in beeld

In het Gaasterland – in het heuvelachtige zuidwesten van Friesland – ligt de oorsprong van het Gaasterlander Kruidenvarken. Op de Hemelumer Hoeve, een varkensboerderij in het dorpje Hemelum, wordt me

bottom of page