top of page
banner-Gaasterlander_Omgeving_okt2018-1.png
  • ilse

HyCare vleesvarkensstal voor de Echtenerpolderhoeve

Waar staan ze en wat is er nog te doen?
Vanaf april 2021 is de vleesvarkensstal van de Echtenerpolderhoeve uit Echtenerbrug HyCare. Het gedeeltelijk gesloten varkensbedrijf in de polder nabij Lemmer, nadert onder begeleiding van het HyCare team de afrondende fase van het traject dat in juni 2020 van start ging.


In gedachten geeft bedrijfsleider Wim van Sambeek de nieuwe Birki’s, laarzen en alcoholdispensers een plek in de toekomstige hygiënesluis. Voordat hij toekomt aan die finishing touch, zijn er nog een aantal stappen te nemen in het proces naar HyCare. Wim kijkt terug op een intensieve periode: “Alle betonnen delen waar onze varkens bij kunnen komen zijn inmiddels gecoat. Dat is een flinke klus, omdat het per afdeling wordt gedaan. Na het leeghalen van een afdeling wordt er eerst gereinigd. Zodra de afdeling droog is, wordt er binnen twee dagen gecoat. Dat drogen duurt gemiddeld een week, maar hangt sterk af van omstandigheden zoals het weer.”

Onderdeel van de HyCare methode is de persoonlijke projectbegeleider. Fase voor fase wordt de Echtenerpolderhoeve begeleid in de planning en de te nemen stappen. “Vanaf de beginfase van onze overgang naar HyCare worden we goed begeleid door het HyCare team. Ze komen regelmatig bij ons op het bedrijf. We kijken dan samen naar waar we staan en wat er nog moet gebeuren. Arjan Wermink begeleidde ons in het begin en nu de uitvoering meer praktijkgericht is geworden, heeft Mart Klijn de begeleiding overgenomen. Mart zal straks ook onze medewerkers maandelijks begeleiden en coachen waar nodig. Er komt een informatiebijeenkomst voor het hele bedrijf en een specifieke praktijktraining voor onze stalmedewerkers.”In aanloop naar HyCare loopt het ongediertebestrijdingsprogramma AgroPestControl en wordt ook het waterleidingsysteem vervangen. Met behulp van het toekomstige kranenbord is straks per afdeling te sturen op aanzuren en schoon water.


Wim kijkt uit naar april. “We zitten in de afrondende fase. De laadplaats moet nog gecoat worden en de kunststof schotten nog grondig gereinigd. Als laatste staat het creëren van de hygiënesluis op de planning. Zodra we HyCare zijn, is onze vleesvarkensstal volledig poriëndicht en hebben ongedierte en ziektekiemen (zoals bacteriën) geen kans meer om bij onze varkens te komen. Ten slotte wordt de stal gecontroleerd en gecertificeerd door een onafhankelijke partij (KIWA) en krijgt de stal een HyCare certificaat. Hierdoor borgen wij de HyCare methode.”


De Echtenerpolderhoeve is als deelnemer aangesloten bij Frievar, dé franchise ketenorganisatie binnen de varkenshouderij. Frievar zet hoog in op gezondheid en stimuleert innovatieve ontwikkelingen op het gebied van welzijn bij haar deelnemers.Tekst: Ilse Vessies-Meij

Foto: Arjan Wermink

555 weergaven

Comments


bottom of page