top of page
banner-Gaasterlander_Omgeving_okt2018-1.png

Nieuwe eigenaren Wolvega behouden bedrijfsfilosofie

Sinds 1 juni is Vlees van Wolvega overgenomen door August de Jong en zijn partners Frievar en Koopmans Invest. "Ik heb er vertrouwen in dat de bedrijfsfilosofie niet verloren zal gaan en dat er innovaties gaan komen." 

Foto: Gerke Koopmans (links) en August de Jong (rechts)


August de Jong werkt al 3,5 jaar bij Wolvega en is de opvolger van Roelof Koning, die jarenlang de leiding had. "Roelof Koning gaf mij in het verleden alle vrijheid om verschillende werkzaamheden te verrichten, bijvoorbeeld op het gebied van het klantenbestand, toeleveranciers, productie en rendement. Hierdoor weet ik hoe het hier reilt en zeilt.


De Jong staat er niet alleen voor: ook de broers Gerke en Klaas-Harm Koopmans, van Koopmans Invest komen het bedrijf versterken. Daarnaast zijn Wim van Sambeek en Niels van Doorn van Frievar binnengehaald. "Dit zijn vier jonge jongens tussen de 22 en 35”, zegt De Jong. “Zij zullen naar verwachting voor veel vitaminen en nieuwe energie in het bedrijf zorgen. Zij zullen onder andere aandacht besteden aan een stukje automatisering. Daarnaast neemt Klaas-Harm Koopmans de productie op zich. Hij heeft daar al veel ervaring in en weet ook veel over voedselveiligheid. Al met al geloof ik erin dat we er met zijn allen voor kunnen zorgen dat het bedrijf met deze jonge generatie klaar is voor de toekomst.”


Bedrijfsfilosofie blijft behouden

"De basis en het DNA van het bedrijf mogen niet veranderen. We moeten geen bokkensprongen maken door bijvoorbeeld het logistieke gedeelte uit de hand te laten lopen, fouten te maken aan de inloopkant, de productiviteit te laten zakken of onverantwoorde loonsommen te hebben. Daarnaast blijven we zuinig op ons vaste en trouwe klantenbestand. We moeten vooral de weg aanhouden die we ooit zijn ingeslagen. Ook hier heb ik vertrouwen in, want vele andere medewerkers zijn hier al jaren en weten dus wat ze moeten doen."


Verder achter het varken kijken

"De varkensvleessector en de ambachtssector hebben het momenteel niet makkelijk. De ambachtelijke slagers doen over de hele linie toch iets minder in het varkensvlees dan vroeger, omdat zij merken dat de nieuwe generatie consumenten vaak naar andere productgroepen grijpt. Wij willen straks verder ‘achter het varken’ kijken. Nu snijden we vooral karkassen af en leveren we maatwerk aan de slagerijen, horeca en de kleine industrie. We willen echter ons best doen om ons varkensvlees nog beter te verwaarden, zodat het beter aansluit bij de vraag in de markt. Hierbij kan je denken aan halffabricaten in gerookte of gegaarde producten uit eigen grondstoffen. Dit zal de breedte van ons assortiment verhogen en dat is hopelijk ook goed voor onze omzet. Daarmee compenseren we dan dat slagers minder bij ons doen. Wij hebben hier al een basis voor gelegd en willen dit verder uitbreiden."


Samenwerking Koopmans en Frievar 

De samenwerking met Koopmans en Frievar, gaat er volgens de Jong voor zorgen dat er in wordt gespeeld op de trends in de markt: "Vlees wordt steeds meer een emotieproduct: mensen vinden het steeds belangrijker dat het varken duurzaam verwerkt wordt. Het verhaal rondom het varken en hoe een varken geproduceerd wordt, is nu net zo belangrijk als de smaak ervan. Wij verwachten dat deze bedrijven ons kunnen helpen in het duurzaam produceren van het product, maar ook in de manier waarop we dit verhaal verkopen."


Klantenbestand verbreden

"Momenteel hebben wij een vast klantenbestand van 90% van de slagerijen en horeca. Wij streven ernaar om dit vaste klantenbestand te vergroten, zodat we nog meer omzet kunnen draaien. Wij gaan koude acquisities plegen door bij horecagelegenheden, slagers en andere bedrijven naar binnen te lopen om onze producten aan te bieden. De eerste prioriteit blijft het goed verzorgen van de orders en de kwaliteit blijven leveren aan ons vaste klantenbestand"

De Jong verwacht dat de naam ‘Vlees van Wolvega’ in de toekomst meer bekendheid krijgt. Dat geldt ook voor ‘Het Gaasterlander Kruidenvarken’, een merk met zijn eigen DNA. “In samenwerking met onder meer Frievar en FoodImpuls Heerenveen hebben we een landelijke dekking om een eerlijk product met een goed verhaal bij de klant af te leveren.”


Administratie

Ook de vrouw van Roelof Koning, Nynke Koning, werkt niet meer voor Wolvega. Zij was verantwoordelijk voor de administratie van het bedrijf. Dit wordt opgepakt door Niels van Doorn en Wim van Sambeek.


Artikel Vleesmagazine, 25 juni 2024

Comentarios


bottom of page