top of page
banner-Gaasterlander_Omgeving_okt2018-1.png
  • Foto van schrijverFrievar

Varkenshouders kunnen kiezen voor Frievar concept

Artikel Pigbusiness, 28-06-2023


Varkenshouders die willen participeren in een bepaald concept kunnen aankloppen bij Frievar. Frievar is op zoek naar nieuwe varkenshouders om zo aan de stijgende vraag naar Frievar-vlees te kunnen voldoen. Varkenshouders die zich aansluiten moeten zich wel conformeren aan het feit dat Frievar keuzes maakt op het gebied van voer, genetica en huisvesting. Hierdoor kan een varkenshouder zich wel volledig kan focussen op zijn dieren.


Deze week vieren AgruniekRijnvallei (AR) en Frievar hun 10-jarige samenwerking. Sinds 2013 produceert AR als ketenpartner van Frievar voer voor de deelnemende varkenshouders die in deze keten participeren. Deze keten propagandeert dat ze staat voor lekker, gezond én eerlijk varkensvlees. Alles binnen deze keten is gericht op de gezondheid en het welzijn van de varkens. Met oog voor dier, mens en omgeving.

Vraaggestuurde ketens Commercieel directeur bij AR Johan Schuttert onderstreept het belangrijk te vinden om deel te nemen aan vraaggestuurde ketens. „We denken mee over voedingsvraagstukken en staan voor de belangen van de varkenshouder. Het is in het belang van alle schakels in de keten dat de continuïteit voor varkenshouders gewaarborgd is.”

Goed georganiseerde keten Voor gezonde varkens die lekker smaken is het belangrijk dat de hele keten goed georganiseerd is, onderstreept Frievar mede-eigenaar John Lorist. Samenwerking met de juiste partners is daarbij essentieel. Lorist: „In de afgelopen tien jaar heeft AR bijgedragen aan de kennis die nodig is om een keten goed te managen. Het resultaat is dat er nu een keten staat waarin alle schakels gewend zijn om samen te werken en te denken in het eindproduct.”

Hoger gezondheidsniveau Frievar timmert verder aan de weg. Zo is het verhogen van het gezondheidsniveau van de aangesloten bedrijven een van de huidige speerpunten. Frievar wil dit bereiken met depop-repop. Depop-repop is een effectieve manier om de stal te ontdoen van ziektes als APP en PRRS. Het leegdraaien van de stal heeft veel impact op de bedrijfsvoering en vraagt veel kennis en een grote investering. Frievar helpt haar boeren door de herbevolking strak te plannen met jonge opfokzeugen of drachtige dieren. Door te werken met vaste koppelingen zorgt Frievar voor een goede aansluiting van de zeugenhouders naar de vleesvarkenshouders. Verder garandeert Frievar een biggenafname tegen meerprijs, en lagere voerkosten als gevolg van een hogere gezondheidsstatus. Waar vaak wordt gedacht dat depop-repop alleen interessant is in perioden met lage prijzen, is het binnen Frievar juist ook interessant bij hoge prijzen.

SPF-zeugen als basis Bij Frievar vormt een gezonde big de basis. Alles binnen de gesloten keten is gericht op de gezondheid en het welzijn van het varken. Vanuit het eigen fokprogramma levert de Hemelumer Hoeve SPF-zeugen aan de aangesloten deelnemers van het Frievar-concept. Het voer wordt speciaal voor Frievar door AR geproduceerd. Het raamwerk hiervoor wordt door een eigen kennisteam opgesteld en is gericht op een optimale productie van gezonde varkens. Verder vinden alle diertransporten binnen Frievar plaats met geconditioneerd transport. Voordat de dieren opgehaald worden, is de vrachtauto grondig schoongemaakt door middel van verhitting, waardoor bacteriën en virussen worden gedood.

Frievar is op zoek naar vermeerderaars Omdat de vraag naar Frievar-vlees groeit is Frievar op zoek naar nieuwe varkenshouders. Eelco van de Hoef: „Deelnemen aan de Frievar-keten vraagt een andere manier van ondernemen. Bepaalde keuzes op het gebied van voer, genetica en huisvesting worden door Frievar gemaakt. Een varkenshouder kan zich hierdoor volledig focussen op zijn dieren.” tekst: Guus Queisen Kijk voor het volledige artikel op pigbusiness.nl: https://www.pigbusiness.nl/artikel/772186-varkenshouders-kunnen-kiezen-voor-frievar-concept/i

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page