top of page
banner-Gaasterlander_Omgeving_okt2018-1.png
Foto van schrijverFrievar

Blog Jan van den Brink | Zomermaatregelen stalklimaat

Na de afgelopen zachte winter staat de zomer inmiddels voor de deur. Vooraf is altijd moeilijk te voorspellen wat een dergelijke zomer ons gaat brengen. Wordt het een echt warme zomer of wordt het een milde zomer?? De extremen in het weer geven altijd de meeste problemen bij de dieren in de stal. Met de zomer in aantocht lijkt het verstandig om voorbereid te zijn op heet weer.



Maximale ventilatiecapaciteit Ten aanzien van het klimaatsysteem is het daarom belangrijk dat de maximale ventilatiecapaciteit gehaald kan worden. Niets is vervelender dan toerentalalarmen in de zomer. Zodra de hoofdventilatoren bij centrale afzuiging maximaal draaien en er toch toerentalalarmen ontstaan, is het mogelijk dat de ventilatie in enkele afdelingen zeer ver terugvalt met alle gevolgen van dien. Het totale drukverlies over de stal moet daarom niet te hoog oplopen. Om deze reden is het belangrijk om de plaatsen waar veel tegendruk kan ontstaan door vervuiling, te reinigen. ​ Drukverliezen over luchtwasser verschillen enorm van wasser tot wasser. In de praktijk zien we drukverliezen over de wasser van 20 pascal bij een schone wasser van voldoende capaciteit tot 150 pascal bij een vervuilde wasser die aan de kleine kant is qua capaciteit. Belangrijk is in ieder geval om bij warm weer te zorgen voor een maximaal schone luchtwasser, zodat hierdoor geen ventilatiecapaciteit verloren gaat. ​ Belangrijk bij heet weer is ook om de aanwezige capaciteit van de ventilatoren maximaal uit te nutten. Schone ventilatoren hebben meer capaciteit dan vuile ventilatoren. Daarnaast is het zo dat een eenvoudige instroomring de capaciteit van een ventilator met ongeveer 20% kan verhogen. In een aantal stallen ontbreekt deze eenvoudige instroomring. ​ Het botsen en wervelen van lucht geeft ook capaciteitsverlies. Naarmate luchtsnelheden toenemen gaat dit een steeds grotere rol spelen. Heel vaak is met eenvoudige luchtgeleidingsplaten het botsen van lucht in bochten of hoeken van het centraal afzuigkanaal te voorkomen waardoor de ventilatiecapaciteit enorm toeneemt. Schone meet/smoor units geven ook minder drukverlies dan vuile meet/smoor units. Verder moeten meet/smoor units voldoende groot zijn. Een luchtsnelheid van 10,0 meter/seconde in een meet/smoor unit geeft een drukverlies over de meet/smoor unit van 60 pascal, terwijl een luchtsnelheid van 6,5 meter/seconde een drukverlies van 25 pascal geeft. ​ De luchtinlaatopening geeft meestal weinig drukverlies. Zeker in vergelijking met het drukverlies over de rest van de stal. Natuurlijk is het verstandig om ook de luchtinlaatopening te reinigen wanneer hier windbreekgaas of geperforeerd damwand aanwezig is.

Tocht voorkomen Zelfs bij heet weer is het mogelijk dat de varkens last hebben van tocht. Dit treedt dan altijd op in de nacht. Om tocht te voorkomen moet het ventilatieniveau in de nacht voldoende zakken.

De temperatuurinstelling op de ventilatieregelaar bepaalt het meest hoe hard er daadwerkelijk geventileerd wordt. Om tocht in de nacht te voorkomen kan het verstandig zijn om de temperatuurinstelling gedurende warm weer te verhogen.

Bij sommige ventilatieregelaars zijn er instelmogelijkheden waardoor automatisch de temperatuurinstelling verhoogd wordt als maximum ventilatie bereikt wordt. Hierdoor gaat de ventilatie gedurende de nacht wanneer het afkoelt in de afdeling sneller naar een lager niveau. Het is natuurlijk ook mogelijk om handmatig via bijvoorbeeld een curve correctie de temperatuurinstelling te verhogen.

Bij een aantal ventilatieregelaars is het ook mogelijk om de bandbreedte buitentemperatuur afhankelijk in te stellen. Als deze instelling in gebruik is, wordt de bandbreedte vergroot zodra de buitentemperatuur onder een bepaald niveau zakt. Zodra de bandbreedte groter wordt, gaat automatisch het ventilatieniveau naar beneden bij een gelijkblijvende afdelings-temperatuur. Nevelkoeling testen en op stand-by zetten Op steeds meer bedrijven is de mogelijkheid aanwezig om de inkomende lucht te koelen via vernevelen van water in de luchtinlaat. Meestal is de vernevelingsinstallatie uitgevoerd met een zogenaamd hogedruksysteem. Het is belangrijk om de installatie te testen op de juiste werking voordat het warme weer aanbreekt. Mogelijk moeten een aantal verstopte nozzles gereinigd worden.

Vervolgens de installatie op stand-by zetten zodra warm weer in aantocht is, zodat de installatie ook direct kan koelen bij warm weer. Wacht niet met koelen tot heet weer maar begin direct bij warm weer zodat de totale stal koeler blijft.



63 weergaven

Kommentare


bottom of page